Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Μαγειρική





Εξοχικό σε ατομικά πουγκάκια


Υλικά:

Ανά μερίδα:

1 μέτρια πατάτα

½ μέτριο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη

1 μικρό καρότο

½ πιπεριά (χρησιμοποιούμε και πράσινες και κόκκινες)

1 κουταλιά κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

60-80γρ. φέτα

90-120γρ. αρνάκι (όχι παχύ)

1 κουταλάκι λάδι

Ρίγανη

Αλάτι ( ανάλογα με τα τυριά)

Μπόλικο κόκκινο γλυκό πιπέρι

Λαδόκολλες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε το αρνάκι σε λουρίδες 5x2 εκατοστά και πάχους 1 εκατοστό, τα κρεμμύδια σε λεπτά μισοφέγγαρα, τα υπόλοιπα υλικά σε κυβάκια με ακμή περίπου ενάμισι με δύο εκατοστά. Ανακατεύουμε τα υλικά και χωρίζουμε σε μερίδες. Βάζουμε την κάθε μερίδα σε λαδόκολλα και την κλείνουμε καλά στρίβοντας μαζί τις άκρες επάνω (σαν πουγκί) και τις βάζουμε σε ταψί με λίγο ζεστό νερό. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Τοποθετούμε κάθε πουγκάκι σε βαθύ πιάτο (μια κ έχει σχηματιστεί υπέροχο ζουμάκι) και κόβουμε με ψαλίδι το επάνω μέρος της λαδόκολλας. Με 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο απορροφάται το ζουμί και ροδίζει το τυρί, είναι προσωπική σας επιλογή αν θα το αφήσετε παραπάνω.



Γιουβαρλάκια


Υλικά:

½ κιλό κιμά

1 κρεμμύδι

¼ κούπας ρύζι Καρολίνα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας περίπου λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αυγολέμονο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι. Τρίβουμε το κρεμμύδι. Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και πλάθουμε τον κιμά σε μικρές μπαλίτσες και τα αλευρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 ¼ του λίτρου νερό (περίπου 5 ποτήρια) και λίγο λάδι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.



Καγιανάς με ντομάτα


Υλικά:

6 ντομάτες ώριμες

6 αυγά

1 κούπα λάδι

Αλάτι

Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αφαιρούμε την φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Μόλις οι ντομάτες είναι έτοιμες, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι και λάδι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμς τα αυγά μας να γίνουν ανακατεύοντας μερικές φορές και σερβίρουμε αμέσως.



Κασερόπιτα


Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για τη γέμιση:

400γρ. κασέρι κομμένο σε κύβους

200γρ. ρεγκάτο τριμμένο

Μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

Από πάνω στην κασερόπιτα προσθέτουμε:

5 αυγά

2 κούπες γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε στο ταψί λίγη τριμμένη φρυγανιά και λάδι. Βάζουμε τα μισά φύλλα στον πάτο του ταψιού αλείφοντας το καθένα με λάδι. Βάζουμε τα υλικά της γέμισης ανακατεμένα. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάλι αλείφοντας τα ένα-ένα και από πάνω με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στα φύλλα. Μετά χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στην κασερόπιτα 2 ώρες στο ψυγείο και μετά ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.



Κοτόπουλο με τραχανά


Υλικά:

1 μέτριο κοτόπουλο

½ κούπα κόκκινο τραχανά

4 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο και μόλις γίνει το ξεκοκαλίζουμε. Παίρνουμε 4 κούπες από το ζωμό του κοτόπουλου και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά νακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει (για να μην σβολιάσει). Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε την σούπα μας να βράσει μέχρι να χυλώσει.



Ντολμαδάκια


Υλικά:

½ κιλό αμπελόφυλλα

½ κιλό ρύζι (καρολίνα)

10 φρέσκα κρεμμυδάκια

Άνηθο ψιλοκομμένο

Δυόσμο

1 ½ κούπα λάδι

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 λεμόνια

Αλάτι

Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα λίγα – λίγα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά περίπου και ύστερα τα βάζουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε ½ κούπα νερό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά περίπου και όταν κρυώσει λίγο βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε προσεκτικά.  Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά σε μία κατσαρόλα που στον πάτο της έχουμε τοποθετήσει 3-4 ξυλάκια από σουβλάκι και από πάνω έχουμε στρώσει μερικά αμπελόφυλλα (για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια), προσθέτουμε 2 κούπες περίπου ζεστό νερό και το λεμόνι. Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μην διαλυθούν και σιγοβράζουμε το φαγητό για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να μαλακώσει το ρύζι). Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.



Λαζάνια στο φούρνο


Υλικά:

300γρ. λαζάνια

1 κρεμμύδι

1 καρότο

1 κλωνάρι σέλινο

50γρ. μπέικον

400γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες

300γρ. άπαχος κιμάς

75γρ. βούτυρο

100γρ. κόκκινο κρασί

100γρ. ζωμός βοδινού

80γρ. γάλα

50γρ. αλεύρι

300γρ. μοτσαρέλα

4 κουταλιές παρθένο έξτρα ελαιόλαδο

70γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι

Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβουμε το καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι και χωριστά το μπέικον. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι, ροδίζουμε το μπέικον και προσθέτουμε τα λαχανικά. Σε 5 λεπτά προσθέτουμε και ανακατεύουμε τον κιμά και φέρνουμε το μίγμα γρήγορα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατισθεί προσθ΄πετουμε το μισό ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας κατά διαστήματα λίγο-λίγο τον υπόλοιπο ζωμό. Λιώνουμε τις ντομάτες με ένα πιρούνι, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τον κιμά και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Προσθέτουμε 25γρ. γάλα, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να δέσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για δύο ώρες. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50γρ. βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα. Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κυβάκια. Βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και βράζουμε λίγα-λίγα τα λαζάνια. Τα σουρώνουμε και τα ακουμπάμε σε τουλπάνι. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί μια στρώση λαζάνια και απλώνουμε πάνω της λίγο από το μίγμα του κιμά, λίγη μπεσαμέλ, μερικά κυβάκια μοτσαρέλα, λίγη παρμεζάνα και μια πρέζα πιπέρι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και ολοκληρώνουμε με μια στρώση ζυμαρικού, που πρέπει να είναι τελείως καλυμμένη με μοτσαρέλα. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, βάζουμε μερικά κομματάκια βούτυρο και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό.



Φαρφάλες με καπνιστό σολομό


Υλικά:

1 κουτί φαρφάλες

Λίγο βούτυρο

1 πακετάκι κατεψυγμένο καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο

Λίγη βότκα

1 κουτί κρέμα γάλακτος

Λευκό πιπέρι

 Παρμεζάνα τριμμένη

Λίγα φυλλαράκια βασιλικού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τις φαρφάλες σε αλατισμένο νερό και αφού τις στραγγίσουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν (δεν ξεπλένουμε). Σοτάρουμε τον σολομό με το βούτυρο και μόλις αρχίσει να ασπρίζει ο σολομός, σβήνουμε με βότκα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λευκό πιπέρι και αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε μέσα τις φαρφάλες και ανακατεύουμε μέχρι να πάει η σάλτσα μας παντού. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φυλλαράκια βασιλικού.



Κινέζικο ρύζι με λαχανικά


Υλικά:

1 πακέτο κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά ή φρέσκα

1 πακέτο κατεψυγμένο καλαμπόκι

1 κονσέρβα μανιτάρια

1 ½ κούπα ρύζι για ριζότο (το κίτρινο)

½ κιλό χοιρινό κρέας βρασμένο ή κοτόπουλο

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 μπουκαλάκι σος σόγια

Λίγο ελαφρύ λάδι (καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο)

Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε μαζί τα λαχανικά με το καλαμπόκι. Βράζουμε και το ρύζι. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με το 1/3 από το λάδι μας το 1/3 του κρεμμυδιού. Ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα λαχανικά (σε μια η δύο δόσεις), ανακατεύουμε και συγχρόνως ρίχνουμε λίγη σόγια σος. Αδειάζουμε τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μετά τσιγαρίζουμε πάλι λίγο κρεμμύδι, ρίχνουμε ρύζι, σόγια, το βάζουμε στη κατσαρόλα με τα λαχανικά και αλατίζουμε. Με τον ίδιο τρόπο τσιγαρίζουμε ρίχνοντας λίγο λάδι τα μανιτάρια και ραντίζοντας κάθε τόσο με τη σόγια σος. Στο τέλος τσιγαρίζουμε το κρέας αφού πρώτα το κόψουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Στο τέλος όλα μαζί τα υλικά τα ανακατεύουμε απλά στη κατσαρόλα και είναι έτοιμο.



Γιαουρτλού


Υλικά:

½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

2 κουτιά γάλα εβαπορέ

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)

1 αυγό

2 κουταλάκια κοφτά αλάτι

1 κουταλάκι κοφτό λευκοπίπερο

Λίγο λάδι

Για την σάλτσα ντομάτα:

1 κουταλιά ντοματοπελτέ

1,5-2κιλά ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (χωρίς την φλούδα)

1 κουταλάκι πάπρικα

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κύβο βοδινού

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
 

Για την σος γιουρτιού:

5 σκελίδες σκόρδου λιωμένες

750γρ. αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι

1 κουταλάκι αλάτι

Λίγο ξύδι με εστραγκόν

Για γαρνίρισμα:

4 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα δουλεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και αφήνουμε την λεκάνη ξεσκέπαστη στο ψυγείο για 12-15ώρες.

Σουτζουκάκια: Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το ψυγείο και τα τοποθετούμε σε μία λαδωμένη πιατέλα. Αφού ετοιμάσουμε την σάλτσα ντομάτας ψήνουμε στο γκριλ (ή στα κάρβουνα, ή σε ηλεκτρική σχάρα τα σουτζουκάκια (περίπου 5λεπτά πάνω-κάτω) αλείφοντάς τα με λίγο λάδι.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα και αφού την αφήσουμε να βράσει για λίγο προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, τον ντοματοπολτό, την πάπρικα, το αλάτι και την ζάχαρη. Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μία βράση και να δέσει κάπως.

Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι. Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια τα σερβίρουμε ως εξής: Βάζουμε 4-5 σουτζουκάκια σε κάθε πιάτο, από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας (ζεστή) και από πάνω βάζουμε μια κουταλιά σος γιαουρτιού (καθώς θα ζεσταίνεται θα αναμειχθεί με την σάλτσα ντομάτας). Από πάνω γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.



Ανατολίτικο ψαρονέφρι


Υλικά:

1 ψαρονέφρι

3 σκελίδες σκόρδο

½ κουτί φρέσκα άσπρα μανιτάρια

1 γιαούρτι στραγγιστό 2%

Κολίανδρο

Κύμινο

Πάπρικα

½ του κρασιού ούζο

Αλάτι

Πιπέρι

Ρύζι μπασμάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στην αρχή τσιγαρίζουμε με λίγο λαδάκι σε αντικολλητικό τηγάνι το σκορδάκι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει με το ειδικό εργαλείο. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα φετάκια και μόλις πιουν τα υγρά τους ρίχνουμε το κρέας κομμένο κομματάκια. Το αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο και στην συνέχεια το σβήνουμε με το ούζο. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο νερό για να βράσει, αλάτι,πιπέρι, ένα κουταλάκι κολίανδρου, ½ κουταλιά κύμινο και πασπαλίζουμε με πάπρικα. Όταν έχουν μειωθεί αισθητά τα υγρά και έχει βράσει το κρέας χαμηλώνουμε την φωτικά και ρίχνουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Ανακατεύουμε προσεκτικά και βγάζουμε από την φωτιά για να μην κόψει το γιαούρτι.



Καστανόσουπα


Υλικά:
100γρ. βούτυρο (μαργαρίνη)

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μπαστουνάκι κανέλα

½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου

15 περίπου κάστανα (καλά καθαρισμένα)

Μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

Πιπέρι καγιέν

1 κούπα κρέμα γάλακτος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τα καρότα και το μπαστουνάκι της κανέλας. Κλείνουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν καλά, αλλά που και που ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν και καούν. Μόλις ετοιμαστούν αφαιρούμε το κομματάκι κανέλας και τα υπόλοιπα, δηλαδή καρότα και κρεμμυδάκι, τα περνάμε από το μπλέντερ και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε τα κάστανα σε άλλη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του κοτόπουλου και βρ΄ζουμε για 20 περίπου λεπτά. Ο χρόνος βρασμού βέβαια εξαρτάται από το πόσο μαλακά θα έχουν γίνει τα κάστανα. Μόλις τα κάστανα μαλακώσουν, τα βγάζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ ώστε να γίνουν πουρές. Ρίχνουμε κατόπιν τον πουρέ και τον ζωμό μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε το κρεμμυδάκι και το καρότο, προσθέτουμε αλατοπιπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο τέλος και την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με πιπέρι καγιέν.



Πρασόσουπα


Υλικά:

2 πράσα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

8 φλιτζάνια νερό

2 κύβους μάτζι

2 μεγάλες πατάτες

2 καρότα

1 κονσέρβα καλαμπόκι

1 ματσάκι σπανάκι

1 κρέμα γάλακτος λάιτ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Σοτάρουμε τα πράσα με τα φρέσκα κρεμμυδια και τα σβήνουμε με κονιάκ. Προσθέτουμε το νερό με τους κύβους μάτζι, τις πατάτες κομμένες σε κύβους, και τα καρότα επίσης σε κύβους, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε και μόλις μαλακώσει αρκετά η πατάτα και το καρότο, λιώνουμε τα μισά με ένα πιρούνι για να χυλώσει η σούπα μας, ρίχνουμε το καλαμπόκι και σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε την σούπα λίγο να χλιαρώσει και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την φούντα από το σπανάκι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου