Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Λαϊκή ΠαράδοσηΗ ξερή καρδιά της ελιάς
Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός και απλώθηκε η θλίψη στον κόσμο, μάδησαν τα φύλλα των δέντρων, ακόμη και οι βράχοι σκίστηκαν στα δύο. Μόνο η ελιά έμεινε έτσι όπως ήταν, χωρίς να πέσουν τα φύλλα της. Τα άλλα δέντρα πειράχτηκαν και ρώτησαν γιατί. Κι εκείνη τους απάντησε: "Εσάς σας πέσανε τα φύλλα μα φύλλα θα ξανακάνετε. Εμένα δεν πέσανε τα φύλλα, μα το ξέρει η καρδιά μου..."

Γι' αυτό και η καρδιά της ελιάς είναι πάντα ξερή.

Το σχέδιο της Αγιάς Σοφίας
Όταν ο βασιλέας στην Πόλη αποφάσισε να χτίσει την Αγιά Σοφιά, κανείς τεχνίτης δεν μπόρεσε να του παρουσιάσει σχέδιο που να του αρέσει. Και όταν μια φορά πήγε να λειτουργηθεί ο βασιλεύς και τελείωσε η λειτουργία, εκεί που έπαιρνε τ' αντίδερο από τον Πατριάρχη το χέρι, έπεσε τ' αντίδερο χάμω. 

Σκύβει να το πάρει, δεν το βρίσκει. όταν άξαφνα βλέπει μια μέλισσα με τ' αντίδερο στο στόμα να πετά απ' το παράθυρο. Βγάζει διαταγή, όποιος έχει μελίσσια να τα τρυγήσει, για να βρεθεί τ' αντίδερο.

Και άλλος κανείς δεν το βρήκε παρά Πρωτομάστορας, που σ' ένα κυψέλι είδε αντί για κερήθρα μια πανώρια εκκλησιά πελεκητή και στην άγια τράπεζά της το αντίδερο.

Την είχε φτιασμένη η μέλισσα με τη χάρη του αντίδερου της προσφοράς.

Αυτή την εκκλησία παρουσίασε ο πρωτομάστορας στο βασιλέα και ίδια μ' αυτήν έκαμαν την Αγιά Σοφιά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου