Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Ζαχαροπλαστική





Νησιώτικη βασιλόπιτα

Υλικά:
8 κούπες αλεύρι
2 κούπες γάλα κρύο
1 κούπα λάδι
3 μυζήθρες ξερές τριμμένες
¾ του κιλού ζάχαρη
8 κουταλάκια (κοφτά μπέικιν πάουντερ)
1 κούπα βούτυρο
Λίγα μπαχαρικά τριμμένα (κανέλα, γαρίφαλο, πιπερόριζα, κακουλέ)
1 αυγό
Τριμμένα αμύγδαλα
Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι, το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το γάλα. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε την ζύμη μας για 4 ώρες στο ψυγείο. Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από τον πάτο ενός ταψιού νο.30. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε μέσα το φύλλο (η ζύμη μας να προεξέχει), βουτυρώνουμε το φύλλο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και μυρωδικά. Ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο (όσο ο πάτος του ταψιού) το στρώνουμε πάνω από το προηγούμενο φύλλο, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με την μυζήθρα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο μας γυρίζουμε το πρώτο που κάναμε (και που προεξέχει), βάζουμε από πάνω το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουμε, το αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με τριμμένα αμύγδαλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Τσουρέκι

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι  για τσουρέκι
300γρ. ζάχαρη
6 αυγά
2 κουταλιές μαγιά
300γρ. γάλα
150γρ. βούτυρο φρέσκο
1 χαρτάκι μαστίχα
1 χαρτάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λιώνουμε τη μαγιά με 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι (να γίνει ένας χυλός) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (1 ώρα περίπου). Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την μαστίχα, το μαχλέπι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες). Μόλις φουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου. Αν θέλουμε το τσουρέκι μας να γίνει «αφράτο»το μυστικό είναι καθώς το ζυμώνουμε να απλώνουμε τη ζύμη, να τη διπλώνουμε να ζυμώνουμε, ξανά να την απλώνουμε και να τη διπλώνουμε και ούτω καθ’ εξής, όσο περισσότερες φορές αντέχουμε. Αν το προτιμάτε σφιχτό και στιβαρό τότε είστε πιο τυχεροί.

Αμυγδαλόπιτα

Υλικά:
10 αυγά
650γρ. ζάχαρη
1.300γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
1 κούπα βούτυρο γάλακτος
12 φύλλα μπακλαβά (περίπου 350γρ.)
1 κούπα μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο ή φράουλα
Λίγη κανέλα
Λίγη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε σε μία λεκάνη καλά τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα στην λεκάνη και την μαρέγκα (με προσοχή) και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα μας να γίνει ομοιόμορφο. Καίμε το βούτυρο και αλείφουμε ένα ταψί. Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα και βουτυρώνουμε ανάμεσά τους. Προσθέτουμε από πάνω το μισό μίγμα, βάζουμε 2 φύλλα (βουτυρωμένα μεταξύ τους) και συνεχίζουμε με την μαρμελάδα. Πάνω από την μαρμελάδα βάζουμε 2 φύλλα (βουτυρωμένα μεταξύ τους) και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα.Βάζουμε  4 φύλλα από πάνω που τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους πολύ καλά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι ν α ροδοκοκκινίσει, την κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με την κανέλα και την άχνη.

Γεμιστά μελομακάρονα

Υλικά:
Για την ζύμη:
 ½ κιλό λάδι
1 κιλό αλεύρι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 νεροπότηρο αλισίβα ή μπίρα
4 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό)
1 κουταλάκι σόδα
½ ποτήρι κονιάκ
½ κιλό σιμιγδάλι

Για την γέμιση:
 Αμύγδαλα καθαρισμένα
Καρύδια
Σουσάμι
Κανέλα
Γαρίφαλα σε σκόνη
Λίγη ζάχαρη
Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα μέλι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για την ζύμη:
 Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, την σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.

Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, την  ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας. Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια. Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα , την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μίγμα μας.
Παίρνουμε λίγο από το μίγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.

Ρυζόγαλο με ροδάκινα

Υλικά:
75γρ.ρύζι
½ λίτρο γάλα
50γρ. ζάχαρη άχνη
150γρ. κρέμα γάλακτος
1 ½ κουτί ροδάκινο κομπόστα
Πολύ λίγο αλάτι
Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το ρύζι (αφού το πλύνουμε καλά), το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την βανίλια. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το στραγγισμένο ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρυζόγαλο να βράσει μέχρι να απορροφηθεί το γάλα (35 λεπτά περίπου). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την άχνη και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει. Αφήνουμε τα ροδάκινα κομπόστα να στραγγίσουν καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε προσεκτικά πρώτα την κρέμα γάλακτος στην κατσαρόλα και μετά τα ροδάκινα. Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολ (ή αν θέλουμε σε ένα μεγάλο), γαρνίρουμε με κομματάκια ροδάκινου και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Υλικά:
250γρ. μέλι
100γρ. ζάχαρη
½ κουταλάκι κανέλα
1 πρέζα γλυκάνισο
½ κουταλάκι γαρύφαλο
1 πρέζα λουλούδι μοσχοκάρυδου                                         
1 πρέζα κάρδαμο
½ κουταλάκι τζίντζερ
500γρ. αλεύρι
2 αυγά
5 κουταλιές λάδι
15γρ. σόδα
Μαρμελάδα για τη γέμιση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. ΄Ο ταν λειώσει η ζάχαρη αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ζυμώνουμε μαζί τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μερικές ώρες. Απλώνουμε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε χριστουγεννιάτικα σχέδια με κουπ-πατ  (ή με ένα ποτήρι) εις διπλούν και ενώνουμε δύο μέρη με μαρμελάδα, την οποία δεν αραιώνουμε με τίποτα γιατί θα μπει στο φούρνο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Μπορούμε να τα σκεπάσουμε με ένα γλάσσο ζάχαρης ή με κουβερτούρα.

Κανταίφι

Υλικά:
½ κιλό φύλλο κανταίφι
350γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
650γρ. καρύδια κοπανισμένα
1 κουταλάκι κανέλα
10 κουταλιές φρυγανιά
Λίγο παραπάνω από ½ κούπα ζάχαρη
Για το σιρόπι:
4 κούπες νερό
1 ½ κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Λίγη φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε τα καρύιδα, την ζάχαρη, την κανέλα και την φρυγανιά. Ανοίγουμε το κανταίφι με τα χέρια μας και το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια περίπου (ή και 25, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν). Βάζουμε στην άκρη κάθε κομματιού μια κουταλιά από την γέμιση, κλείνουμε καλά τις άκρες και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί (το ένα κομμάτι δίπλα από το άλλο). Ρίχνουμε πάνω από κάθε κομμάτι μια κουταλιά βούτυρο (αν περισσέψει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω) και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει μέχρι να δέσει λίγο (10 λεπτά περίπου). Λίγο πριν γίνει το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Όταν κρυώσει το γλυκό το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μια μέρα.

Κορμός σαντιγί

Υλικά:
2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ
1 βιτάμ
1 κουβερτούρα
6 κουταλιές κορν φλάουερ
4 κουταλιές κακάο
1 κούπα γάλα εβαπορέ και ίση ποσότητα νερού
8 κουταλιές ζάχαρη
1 σακουλάκι σκόνη σαντιγί
200ml γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βιτάμ, τη ζάχαρη, την κουβερτούρα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Όταν διαλυθεί η κουβερτούρα ρίχνουμε το κόρν φλάουερ και το κακάο σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Στην συνέχεια σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί ή τάπερ μεγάλο και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα περίπου. Χτυπάμε την σαντιγί με 200ml γάλα και την στρώνουμε πάνω από το γλυκό μας.

Κρέπες

Υλικά:
10γρ. βούτυρο
1,5 κούπα γάλα
1 κιλό αλεύρι
2 κούπες νερό
½ κουτάλι μαγιά
50γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προσθέτουμε νερό στην μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε μετά το αλεύρι, το γάλα, την ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά. Αν φτιάξουμε τις κρέπες στο τηγάνι καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο για να μην μας κολλήσουν. Προθερμαίνουμε το τηγάνι με το βούτυρο και ρίχνουμε ζύμη ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του τηγανιού και να δημιουργηθεί μία λεπτή στρώση. Μόλις τις βγάλουμε ρίχνουμε στο κέντρο μερέντα ή σοκολάτα. Θα μπορούσαμε να ρίξουμε μέλι αντί για μερέντα ή σοκολάτα με το οποίο γίνονται εξίσου ωραίες και πιο υγιεινές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου